SIA "Rīgas meži" lūdz uzmanīties, barojot gulbjus Ķīšezera pludmalē

Drukāt
SIA

24.11.2013

Pēdējā laikā "Mežaparka" Ķīšezera pludmalē aktivizējušies gulbji, kuri izkāpj krastā un staigā pa pludmales piekrastes asfaltētajiem celiņiem, pieprasot pārtiku no parka apmeklētājiem.

Foto: I.Zihmanis

Fotogalerija: Gulbji Ķīšezera pludmalē, 2013. g. novembris


Ķīšezera pludmalē mītošie gulbji ir pieraduši, ka "Mežaparka" apmeklētāji tos baro, un, nesaņēmuši ēdamo, var kļūt visai agresīvi. Tāpēc SIA "Rīgas meži" lūdz būt uzmanīgiem gan pludmales apmeklētājus, gan tos, kuri baro gulbjus. Šie putni ar savu cieto knābi un spēcīgajiem spārniem var nodarīt cilvēkam sāpīgus miesas bojājumus. Ja gulbis sāk šņākt un saceļ spārnus, tad labāk atkāpties.
Paugurknābja gulbis (Cygnus olor) ir lielākais putns Latvijā un viens no smagākajiem lidojošajiem putniem pasaulē. Tas var svērt 10-15 kg. Gulbim pieder Ginesa rekords spalvu skaita ziņā - tam ir ap 24 000 spalvu, no kurām lielākā daļa atrodas uz putna galvas un kakla. Jaunajiem gulbjiem spalvas ir nevis baltas, bet pelēki brūnas.
Ja ūdeņi neaizsalst un gulbji jūt, ka pārtikas pietiks, tie var palikt Latvijā pārziemot. Toties, ja pārtikas kādā ziemošanas vietā pietrūkst, gulbji un pīles var nonākt ļoti grūtā situācijā. Šī iemesla dēļ SIA "Rīgas meži" aicina - vai nu ziemā barosim putnus regulāri un pastāvīgi, vai arī nebarosim nemaz!